Edel Finland Stage11
Sanna-Mari Titov

Biografia

" Tärkeintä on nähdä
ihmisten hymyilevän aidosti tai liikuttuvan kyyneliin,
kun laulan."

Sanna-Mari Titov aloitti laulu-uransa pienenä tyttönä yleisönään lähimetsän puut, koska oli liian ujo laulamaan ihmisten kuullen. Myöhemmin rohkeutta tuli lisää ja hän lauloi ja näytteli kahdeksan vuoden ajan kuopiolaisen harrastajateatteri Telluksen musikaaleissa.

Sanna-Marin kotona eivät soineet Beatlesit tai Rolling Stones, vaan Vicky Rosti, Katri Helena ja Paula Koivuniemi. Isä soitti nuoruudessaan kitaraa paikallisessa tanssiorkesterissa ja äiti kuljetti tyttöä mukanaan päivätansseihin. Siellä tyttö hurmaantui suomalaisesta tanssitunnelmasta.

Vuonna 2004 laulajatar tutustui kotimaisen musiikin värikkääseen sissipartioon Ilkka Vainioon ja Sipe Santapukkiin. Yhteistyön tuloksena ilmestyi ensimmäinen single Kukkia & sidontaa (Edel Records). Tämän jälkeen ilmestyivät singlet Sukeltaa saat ja Uskon ihmeisiin, jotka olivat Ilkka Vainion ja Antti Vuorenmaan käsialaa. Vuotta myöhemmin Sanna-Mari ryhtyi yhteistyöhön lahjakkaan lauluntekijä Ville Laaksosen kanssa ja ilmestyi single Niin odotimme aamua.

Vuoden 2006 lopulla Sanna-Mari alkoi kirjoittaa lauluja itse. Ensimmäinen oma kappale Luodut toisillemme julkaistiin singlenä vuonna 2007.

Syksyllä 2008 Sanna-Mari aloitti n. vuoden kestävän Ikaalissa toimivan Artistivalmennuksen, jossa lisäeväitä artistinuralle ovat olivat antamassa maamme huippuvalmentajat mm. Eija Hinkkala, Pequ Nieminen, Irina Milan, Aku Toivonen, Jani Wickholm, Laura Voutilainen, Antti Hyvärinen, Pia Temisevä ja Taisto Lunkka. Artistivalmennuksen vanhoja kasvatteja ovat mm. Janne Tulkki, Marko Lämsä, Suvi Hiltunen, Hanna Talikainen, Kati Fors, Heli Ruotsalainen ja Tiina Pitkänen. Toukokuussa 2009 julkaistiin valmennuksen artistien Tähden Tähden 13 -kokoelmalevy jolla on Sanna-Marin itsensä säveltämä kappale Ei sitä voi tietää . Sanat tehtiin yhdessäSanna Korkeen kanssa. Levyn on tuotti pitkän linjan ammattilainen Esa Nieminen. Ei sitä voi tietää-kappale kehottaa heittäytymään täysillä tähän hetkeen ja rakkauteen. Laulaja noudattaa tätä tärkeää elämänohjetta itsekin.

Vuonna 2009 laulajattaren levy-yhtiö vaihtui Edeliltä Magnum Musiciin. Kesän alussa julkaistiin single Muisto rakkaudesta. Suomen tanssikansaa liikuttavan biisin on sävelsi Nalle Ahlstedt, sanoittiSinikka Svärd ja sovitti Samppa Komokallio. Kappale kertoo elämän vaikeista päätöksistä ja siitä kuinka joskus on parempi astua tuntemattomaan kuin jäädä.

Alkukesästä 2009 Sanna-Maria pyydettiin myös osallistumaan karjalaisten sukujuuriensa takia Karjalan kunnailla -kokoelmalevylle. Levyllä julkaistiin vanhoja Karjala-aiheisia kappaleita uusina sovituksena. Kokoelmalla esiintyviä muita artisteja ovat mm. Kikka Laitinen, Markku Aro ja Erkki Liikanen. Sanna-Mari sai tulkittavakseen kappaleet Muistatko Monrepos´n ja Evakon laulu joihin Jasu Mäntylä teki hienot sovitukset. Evakon laulu julkaistiin radiosinglenä marraskuun 2009 lopussa. Sanna-Marin sukujuuret tulevat isän puolelta Laatokan Karjalasta Salmista Tuleman kylästä.

Syksyyn 2009 kuului jännittäviä hetkiä kun Sanna-Marin tulkitsema, Nalle Ahlstedtin säveltämä ja Sana Mustosen sanoittama Tunnustuksen tapaisia sanoja kappale valittiin Euroviisujen 2010 avoimen kilpailun 30 parhaan kappaleen joukkoon kilpailemaan tammikuun alkukarsintapaikasta (yhteensä demoja lähetettiin Ylelle 267 kappaletta). Kilpailu tekstiviestiäänestyksessä oli kova ja tällä kertaa paikka jäi saavuttamatta. Positiivista palautetta saanut tarttuva kappale julkaistiin singlenä helmikuussa 2010.

Yhteistyö Nallen kanssa jatkui ja vuoden 2012 alussa jolloin työnalle otettiin kappale Hiekkaa Saharaan. Tällä kertaa kynän varteen tarttui Sanna-Mari yhdessä sanoittaja Sari Matalan (mm. Odota mua/ Janne Raappana) kanssa. Hiekkaa Saharaan on tämän päivän iskelmä, jossa on ripaus countrymaustetta. Se on Oon voimissain kappaleen kaltainen vahvistuslaulu parisuhteissa pettyneille naisille. Biisi julkaistiin toukokuussa 2012.

Vuosina 2012 ja 2013 laulajatarta pyydettiin esittämään lisää Karjalais-aiheisia kappaleita Karjala tanssii : Säkkijärveltä Sakkolaan kokoelmalevylle jolla hän tulkitsi mm kappaleen Marjat Karjalan. Keväällä 2013 julkaistiin erillisenä singlenä Helena Mähösen ja Masi Luoman sanoittama Viipurin onnen valkohiutaleita. Sanna-Mari otti osaa näinä vuosina myös Kulttuurivartti projektiin ja kävi ihastuttamassa ja aktivoimassa ikäihmisiä eri palvelutaloissa Pirkanmaalla.

Vuonna 2010 artisti päätti perustaa oman yhtyeen, joka pystyisi muuntautumaan perinteisestä tanssiorkesterista bilebändiksi tarvittaessa jopa saman illan aikana. Näin syntyi Palapeli. Monipuolisen ohjelmiston kanssa kiertävä kokoonpano aloitti keikkailun ja on marraskuusta 2010 lähtien viihdyttänyt menestyksekkäästi niin tanssilavoilla, ravintoloissa kuin yksityis-/ ja yritystilaisuuksissa. Syksyllä 2012 Sanna-Mari ja Palapelin pojat päättivät ohjelmatoimiston pyynnöstä laittaa pystyyn Bilebändi Elmon tulen helpottamaan keikkamyyntiä yökerhoihin. Porukka onkin valloittanut yökerhoja Suomen itärajalta länsirannikolle varsin mallikkaasti. Pääpaino on suomenkielessö bilemusiikissa, mutta mukaan on otettu hyväksi havaittuja englanninkielisiä bilehittejä.

Syksyllä 2014 oli luvassa uutta musiikkia. Sanna-Marin säveltämä ja oman bändin kitaristin Kimmo Hermosen kanssa yhteistyössä sanoitetun folk mausteilla sävytetyn kappaleen Hyvästit eiliselle sovitti ja tuotti musiikin superammattilainen Petri Munck.

Huhtikuussa 2019 julkaistiin monen vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia. Sanna-Marin, Emmi Hakalan ja Wilhelmin sanoittama sekä Wilhelmin ja Emmi Hakalan säveltämä reggaemausteilla höystetty folkpop biisi näki päivänvalon ja sai reilussa kuukaudessa 15 000 Spotify kuuntelukertaa. Kappale sijoittui parhaimmillaan sijalle 15. Suomen 50 viraalisinta listalla ja se pääsi myös Radio Suomen Levylautakunta ohjelmaan.

Musiikin lisäksi Sanna-Marin intohimo on matkailu, josta hän opiskeli itselleen ammatin. Työ vei savolaistytön muun muassa Egyptiin sukelluskeskukseen, jossa hän aloitti tämänhetkisen lempiharrastuksensa laitesukeltamisen. Nykyään hän sukeltaakin pintaa syvemmälle laulujensa lisäksi myös matkoillaan ja parhaimmat nähtävyydet löytyvät usein pinnan alta.

Sanna-Mari asuu tällä hetkellä Helsingissä, josta hän suunnistaa keikoille ympäri Suomen.

Lempiruoka: japanilainen

Paras kirja: Echart Tolle/ Läsnäolonvoima

Luonteenpiirteeni: positiivinen hössöttäjä

Hienoin biisi: Sarah McLachlan/ Fallen

Tiedustelut/Palaute: Sanna-Mari Titov

Keikkamyynti:

Polarartistit /
Marko Nuutinen

Ohjelmatoimisto Rytmikonttori /
Petri Pirttikangas

UutisetMusiikki
BiografiaGalleria
PivkirjaVieraskirja